13 december 2021 - Noordhollands Dagblad - Rob Bakker
Ruim honderd fietsen en laptops voor kinderen uit minimagezinnen. Stichting Leergeld verrast door grote aantal aanvragen.
Meer dan honderd laptops en 115 fietsen heeft de Stichting Leergeld Alkmaar sinds de start in februari kunnen doneren aan kinderen uit minimagezinnen. „We zijn verrast door het grote aantal aanvragen”, zegt voorzitter Hanneke Comans-Diesfeldt. „Hieruit blijkt hoe hoog de nood is.’’
Coronacrisis
De coronacrisis speelde een rol, zegt de stichting. Vanwege de maatregelen moesten een tijd lang lessen online worden gevolgd. Het neemt niet weg dat Leergeld voorlopig nog werk genoeg heeft, ook nu de scholen al weer een tijd open zijn. Er liggen al weer tientallen verzoeken.
Ouders of verzorgers die een aanvraag voor een kind indienen, moeten de inkomensgegevens overleggen. Om in aanmerking te komen voor een gratis fiets of laptop moeten ze een inkomen hebben tot 120 procent van het minimum inkomen. Ook mensen die via HalteWerk in de schuldhulpverlening zitten en zzp’ers die tijdelijk geen inkomen hebben kunnen een aanvraag indienen.
Intermediairs van Leergeld zoeken eerst contact met de aanvragers en controleren de inkomensgegevens. Dat kan soms even duren.
Meedoen
Met een fiets of een laptop kunnen ook kinderen uit arme gezinnen mee blijven doen, zegt de stichting Leergeld.
Na twee jaar voorbereiding ging in februari de site www.leergeldalkmaar.nl de lucht in. Direct stroomden de aanvragen binnen. Leergeld werkt samen met kringloopwinkel Rataplan en de ANWB. De ANWB zamelt zwerffietsen in. Ook doneren veel mensen hun oude karretje aan Leergeld. Vrijwilligers brengen ze naar kringloopwinkel Rataplan. Daar worden ze opgeknapt. Zo nodig worden onderdelen vervangen, zodat de veiligheid gegarandeerd is. De fietsen kunnen, met een document van stichting Leergeld, worden opgehaald bij Rataplan. Elk kind krijgt een fiets op maat.
De laptops worden, als de aanvraag is goedgekeurd, bij de kinderen thuisbezorgd.